2014. január 24., péntek

Rachel Harris: My Super Sweet Sixteenth Century kritika

A karácsonyi Unpacking Time-os postban már megemlítettem ezt a könyvet. Alig pár órája csuktam be de még mindig átjár az a kellemes érzés, mikor bejezel egy jó könyvet, és fél lábbal még mindig a világában érzed magad.

A történet:
A tizenhatodik születésnapjának ünnepén egy a pattogós mostohaanyja és a jóhiszemű apja által adott extravagáns gála az utolsó dolog, amit a magányos farkas Cat Crawford szeretne. Tehát még ha tudja is, hogy a családi kirándulás Firenzébe, Olaszországba egy békejobb, elfogadja a varázslatos várost és kínálatát. De mikor kíváncsisága egy szokatlan roma sátorba vezeti, kilép ... egyenesen a reneszánsz Firenzébe.


A tizenhatodik századba átlépve, felszerelkezve egy hátizsákkal, ami tele van belecsempészett jövőbeli dolgokkal, Cat csatlakozik őseihez, az édes Alessandrához és a védelmező Ciprianohoz, és hamarosan megtetszik neki a jóképű, feltörekvő művész, Lorenzo. Ám amikor a jóval öregebb Niccolo elkezd körülötte szaglászni, Cat rájön, hogy a kéretlen szülinapi party semmi egy rémítő, szerelemmel teli, kéretlen kérőhöz képest. Vajon megtalálja az utat vissza a modern időkbe mielőtt az itáliai kalandja itáliai örökkévalósággá válik?



Véleményem:

Cat
Aki ismer, tudja, hogy élek-halok a jóféle időutazós sztorikért. Na, ez egy ilyen. Főhősünk, Cat, a sztárcsemeték sanyarú sorsát éli. Miután szülei kiskorában elváltak, édesapjával él, édesanyjának jelenlegi életéről pedig csak a bulvárlapok botránytól teli oldalairól értesül. Nagyon tetszett, hogy nem úgy nevelték, mint a legtöbb híresség gyerekét. Cat rendes családi házban lakott apukájával, és sosem volt se szolgálójuk, se szakácsuk. Bár rendező apja gyakran volt távol otthonról, Cat sokszor elkísérte a forgatásokra, és együtt mentek haza. Viszont ott van Jenna-banya is, apja menyasszonya, aki nem is olyan rossz, mint hősnőnk gondolja, csak elhamarkodottan ítélkezik felette. Cat nem igazán lelkesedik leendő mostohaanyja ötletéért, miszerint a tizenhatodik szülinapját az MTV kamerái előtt egy nagyszabású partival ünnepeljék meg, de belemegy egy családi "csapatépítő" firenzei kiruccanásba. Ugyanis imádja a művészetet, főleg a reneszánsz művészetet, melynek fellegvára mi más, ha nem Firenze? A városnéző túrája közben, valami különleges erő vonzza a közelben álló jóslást hirdető sátorhoz. A bent lévő roma lány, Reyna, Cat körte tetoválását meglátva, nagy kaland elé állítja főhősnőnket, de előtte tanácsokkal látja el.


"Caterina, a great adventure is in store for you. Be sure to keep your mind open to the lessons ahead. "


Alessandra
Ám, mikor Cat kilép a sátorból, minden megváltozik. Először azt hiszi, hogy a firenzeiek valamilyen beöltözős felvonulást tartanak, de mikor elindulna, észreveszi, hogy maga is reneszánsz viseletben van. Az egyedüli dolog, ami megmaradt nála, a "túlélőhátizsákja", melyben olyan életbevágóan fontos dolgokat tart, mint az iPodja, a sminkkészlete és a US Weekly legújabb száma. Útközben megállítják, és felmenői házába viszik, mert összekeverték unokatestvérükkel Patience-szel. Őszintén, ki ad a gyerekének a 16. században olyan nevet, hogy Türelem? Bár a Lost in Austenből megismert Zeal of the Lord Collinst még mindig nem veri. Cat megismerkedik Lady Francescával és Lord Marcoval, akik "szülei halála után"magukhoz vették őt, illetve a végletekig hűséges és odaadó Alessandrával, és csöndesebb, de erős védelmező szellemmel ellátott Ciprianoval. Persze nem maradunk szőke herceg nélkül, ugyanis ott van nekünk a kiváló művészi érzékkel megáldott Lorenzo Capelli göndör aranyfürtjeivel és olvadt csokoládé színű szemével (Regi hosszan felsóhajt), akinek se Cat sem én nem tudtunk ellenállni. Egyszerűen képtelenség, higgyetek nekem!
Természetesen az elmaradhatatlan szerelmi háromszög is kialakul a firenzei művészek patrónusa és a társasági élet központja, Niccolo di Rialto megjelenésével, aki bár Cat apja is lehetne, kitartóan és minden eszközt felhasználva próbálja megszerezni magának a lányt. Vajon sikerül neki?


Lorenzo
(sajnos megfelelő öltözetű
 úriember nem akadt)
Egyszerűen imádtam ezt a könyvet. Ittam minden egyes mondatát, és sajnáltam, mikor vége lett. Függővége. Van egy olyan tulajdonságom, hogy mazochista módon imádom a függővégeket, úgyhogy ez nekem különösen tetszett. Emellett rengeteg olyan megoldást alkalmazott az írónő, amivel eddig kevésszer, vagy egyáltalán nem találkoztam. Ilyen például az, hogy Cat angolul beszél, de a szavak olaszul jönnek ki a száján. Ehhez eddig csak az Időfutárban volt szerencsém. Meg az is új volt, hogy Cat nem törődik azzal, hogy mennyire furán néznek rá amiatt, hogy az amerikai szlenget használja, vagy hogy a soirée-n olasz dalok híján az On my ownt  énekelte a Nyomorultakból. Ez például a Zafirkékre emlékeztetett azzal a különbséggel, hogy Cat kicsit se volt becsiccsentve. A tetkójának mondanivalóját is nagyon érdekesnek találtam.



Az említett kép
"Um, well, I actually got the idea from my favourite painting, Madonna and Child with Apples and Pears. It was painted by Bernard van Orley in 1530, (...) The painting shows Mary holding baby Jesus, and in front of her on the table are an apple and two pears, one of which is sliced like my tattoo. (...)In Renaissance art, the pear symbolizes martial fidelity, so it's fitting that one of the pears in the paiting is sliced. Mom sliced our family apart with her cheating. She never allowed to look at me the way Mary does in that painting because she was so selfish. She followed her fickle heart and abadoned her family. The sliced-pear tattoo is a visible reminder of what she did to us, making sure I  never forget that the heart can't be trusted. Following it only leads to pain."


Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a romantikus, időutazós sztorikat, és fel van készülve a folytatásra, ugyanis ez egy trilógia nyitókötete.

Reakcióim a könyv során:




















Értékelés:
  • Kedvenc szereplők: Cat, Lorenzo(<3 <3 <3),Less, Cip, Cat apukája
  • Kedvenc részek: Minden, amiben Lorenzo van (vagy Lucas), a Michelangelo-s, a Hófehérke jelenet,Cat bulija a végén, Lucas feltűnése
  • Ami nem tetszett: Antonia és Niccolo (megérdemelnék egymást)
  • Kedvenc idézet: "Lorenzo places his hands on either side of my face, lowering his head to stare directly into my eyes. His voice is barely above a whisper as he says, „you are my dream now.”
Pontozás: 


A könyv előzetese:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése