2013. szeptember 23., hétfő

Leiner Laura: Bábel

Bizony-bizony, elérkezünk az első könyvkritikához, aminek a tárgya nem más, mint Leiner Laura legújabb regénye, a Bábel.





A történet: 
Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival,  Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.



Hogy került a kezembe a könyv:
Elsőként le kell szögeznem, hogy nagy SZJGer vagyok, így a sorozat végeztével kicsit le lettem törve, aztán jött a hír, hogy Laura új könyve augusztus végén megjelenik. Még nem lehetett tudni jó sokáig, hogy miről fog szólni, aztán egyre inkább kezdtek szivárogni a hírek. Megkaptuk a címét, aztán, hogy egy fesztiválról fog szólni, végül a fülszöveget és a borítót. Bevallom őszintén nem akartam először megvenni, mert féltem, hogy a Szent Johanna után nem fog tetszeni, aztán láttam a dicsérőbbnél dicsérőbb véleményeket a molyon, és végül rászántam magam a megvételre. Nem bántam meg. (Külön köszönöm anyumnak, aki megrendelte nekem, így mire hazaértem az osztálykirándulásról, már ott várt az asztalomon.)


A történetről:


Elsőtől az utolsó szóig imádtam, de tényleg. Az egész olyan jól lett kitalálva, hogy az valami fenomenális. 

Bár Sopron közelében lakom, így a VOLT nem valami nagy távolság, még csak egyszer VOLTam ott ( értitek... ), akkor is azért, mert Ákos koncert VOLT ( jóóó abbahagyom :P ), és aput kísértem el. De azt hiszem, ez nem sokára változni fog, mert ezután a könyv után a barátnőm is kedvet kapott, így idén nyáron, ha minden jól megy, ketten vágunk neki a fesztiváléletnek.
De most kanyarodjunk vissza a történethez. Szóval Zsófi, a főszereplőnk nem sok tapasztalattal vág neki a Bábelnek, így újabb és újabb meglepetések érik, melyekről természetesen be is számol blogjában, ami ugyan eredetileg a Red Hot Chili Peppers-szel (továbbiakban RHCP) foglalkozik, ez  alkalommal viszont bábeli extra kiadással jelentkezik. Az elején az SzJG-hez hasonlóan megismerkedünk a szereplőkkel, Zsófi sorra mutatja be önmagát és a barátait, aztán indul is a történet, amit Facebook, Twitter és SMS üzenetek is tarkítanak.  Muszáj elmondanom, hogy bár fel lehet fedezni néhány hasonló vonást a karakterek jellemében, ha az ember nagyon keresi, a Bábel egyáltalán nem hasonlít a Szent Johanna Gimire.


A szereplőkről:

Latter Zsófia (Zsófi, Chili)
Zsófi egy igazi nagyszájú (jó értelemben), életvidám lány, aki valamilyen szinten barátnője, Napsi (róla egy kicsit később) árnyékában él, és leghőbb vágya, hogy a Bábel zárónapján elhangzó RHCP koncert után Anthony Kiedis ( a banda énekese) rögtön belé szeressen, rövid járás után megkérje a kezét, a Santa Monica-i parton összeházasodjanak, és nem sokkal ezután megszülessen közös gyermekük Chili Jr.  A szép álmok útjába viszont rengeteg akadály áll. Legfőképp egy fiú (vagy kettő?).
Zsófi ráeszmél, hogy az élet nem mindig habos torta, és a szerelem  néha ott bujkál, ahol nem is sejtenénk.  SPOILER!!!! Külön kedvelem azt a részt, amikor Zsófi kiüti magát, ugyanis ilyenre egy Leiner  könyvben sem volt még példa.  SPOILER VÉGE!!!




Herczeg Napsugár (Napsi)

Napsi egy tipikus bombázó, és ezt tudja is magáról, mégsem mondanám önteltnek. Napsi véghetetlenül naiv, jófej, és művészi szinten képes az egyik pillanat pillanatról a másikra szerelembe esni. Ám ez a fesztivál kicsit megnehezíti a dolgát, ugyanis a sok jó pasi ellenére az első napon kiszemelt srác eltűnik, mint a kámfor. A keresési hadjáratok közepette persze lelkileg támogatja barátnőjét, élvezi a fiúk rajongó tekintetét és nagyobbnál nagyobb állatságokat művel a bátyja, Boldi társaságában.









Kiss Szabolcs (Szasza)

Szasza Zsófi másik legjobb barátja, és bár sokan kérdezgetik őket, nem járnak, és szerintük ez így is van jól. Szasza egyébként egy laza, jóképű, kedves fiú, aki természetesen benne van minden állatságban, és "vadásztársával", Abdullal együtt hajkurásszák a csajokat, akiket sajnos néha Zsófinak kell ejtenie, bár ő ezt nem nagyon bánja. 












Abdul Farouk (Abdul, Abdullah)

Abdul hazai körökben kissé viccesnek tűnő nevét szír őseitől örökölte. Édesapja gyerekorvos, ami a baráti körének nagyon kedvez, főleg Hipónak. Abdul főleg a csajokért a piáért és Ateszért ment a Bábelre. Művészien belőtt séróját szinte külön személyként kezeli, és iszonyatos hangosan tud horkolni.












Mivel Hipóról nem igazán találtam képet, a hozzá legközelebb
álló dolog kerül a képre
Kocsis Márton (Hipó)

Félreértések elkerülése végett Hipó becenevét nem a tisztítószerről, hanem hipochondersége miatt kapta. Számomra az ő karaktere volt a legérdekesebb. Vicces volt, ahogy a különböző képzelt betegségeit próbálta diagnosztizálni.








Herczeg Boldizsár (Boldi)

Nekem Boldi állatságának határtalanságáról egyszerre Stifler jutott az eszembe, ezért is került ő a képre. Boldiról többet nem is lehet nagyon mondani, mint hogy Napsi bátyja, és köz- és önveszélyes őrült.












Németh Kolos (Kolos)

Kolos Boldi haverjaként érkezett, de nem igazán látszott, hogy ők mennyire vannak jóban. Netes újságíró, és modora vetekedik Mr. Darcy-éval. Nekem legalábbis a kezdetekben mindig őt juttatta eszembe. Egyébkét a regény során fokozatosan felenged, és meglátjuk, hogy a jégszív néha mégis meg tud dobbanni.












Kedvenc szereplő(k): Mindenki :D

Kedvenc rész(ek): Ostobália, A fenti szürkített rész, Az olasz, Az esküvő

Ami nem tetszett: -

Kedvenc idézet: "Nos, a klasszikus romantikus irodalomból ismert udvarias magatartás ma már nem csak fikció, hanem egyenesen sci-fi. A srácok bunkók, a lányok meg odavannak értük."

Értékelés:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése